Vakantieplannen?

Ga goed voorbereid op reis!

Reizigersvaccinatie centrum Aalten

Wanneer u op reis gaat is uw gezondheid het laatste waar u zich druk over wilt maken. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen kunt u veel (gezondheids)problemen voorkomen.

U kunt voor uw reis bij ons terecht voor een advies op maat over de benodigde de benodigde vaccinaties, het voorkomen van malaria en andere gezondheidskwesties tijdens uw reis.

Deze service bieden wij u aan in samenwerking met uw eigen huisarts in Aalten.

    Naam:
    E-mail adres:
    Telefoonnummer:

    Eventuele opmerkingen

    • Deskundig advies

      Volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

    • Ook voor last-minute reizen

      Vaccineren heeft altijd zin, de meeste vaccins zijn vrij snel werkzaam.

    • Registratie van vaccinaties in uw medisch dossier

      Uw vaccinaties worden behalve in het vaccinatiepaspoort ook vastgelegd in uw medisch dossier. Zo kunnen wij de geneesmiddelen op elkaar afstemmen.

    • Advies op basis van uw medisch voorgeschidenis

      Een reizigersadvies is nooit een algemeen advies. Het is afhankelijk van veel factoren, zoals medische voorgeschiedenis, medicijngebruik, vorige vaccinaties en eventuele allergieën. Een gedegen reisadvies is dus altijd op maat gemaakt voor één patiënt, en kan dus niet automatisch gebruikt worden voor iemand anders die dezelfde reis onderneemt.

    • Service dicht bij huis

      Gemakkelijker en voordeliger dan de GGD.

    Opleiding en scholing

    Als apotheek zijn wij op de hoogte van de laatste en nieuwste adviezen voor de tropen, geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) en de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO).

    Onze apothekersassistenten zijn opgeleid tot reisadviseur en volgen jaarlijks nascholing om de kennis actueel te houden.

    Medische gegevens

    Doordat de huisartsen en apotheken in Aalten samen de medische gegevens beheren, kan er in het reisadvies rekening gehouden worden met de medicatie die er gebruikt wordt en met de medische achtergronden. Hierdoor kan er een advies op maat geleverd worden.

    Reizigersadvies

    Om tot een goed advies te komen raden wij u aan om tenminste 6 weken voor uw vertrek een afspraak te maken met onze gespecialiseerde tropeninformatie assistente. Als u op wereldreis gaat adviseren wij u om minimaal 3 maanden voor uw reis een afspraak in te plannen zodat er genoeg tijd is voor het plaatsen van de benodigde vaccinaties.

    Vul voor de afspraak de vragenlijst Reizigersvaccinatie volledig in en neem deze mee naar uw afspraak. Indien u nog een oud vaccinatieboekje heeft verzoeken wij u deze ook mee te nemen. 

    Tarieven

    Veelgestelde vragen bij vaccineren

    VACCINATIE ALGEMEEN

    Wat zijn de bijwerkingen van een vaccinatie?

    In de meeste gevallen heeft u na een vaccinatie weinig last van bijwerkingen.  Bijwerkingen kunnen zijn: een stijve, pijnlijke spier,  lichte koorts of roodheid  rondom de “prikplaats”. Bijwerkingen zijn vaak licht van aard en over het algemeen binnen twee dagen verdwenen.

    Wat is het verschil tussen een verplichte en een aanbevolen vaccinatie?
    Een verplichte vaccinatie is een vaccinatie die door een land verplicht gesteld is. Zonder zo’n verplichte vaccinatie mag u dit betreffende land niet in. Sommige landen stellen bijvoorbeeld de Gele Koorts vaccinatie verplicht.

    Een aanbevolen vaccinatie is een vaccinatie die door het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) wordt geadviseerd voor een bepaalde bestemming, om ervoor te zorgen dat u bepaalde ziektes niet oploopt.

    Ik ben zwanger en ik ga op reis. Wat moet ik doen?
    Reizen als u zwanger bent is in principe geen probleem. In sommige gevallen  is het  verstandig om een reis uit te stellen of de bestemming aan te passen.   Tijdens een zwangerschap kunnen ziekten ernstiger verlopen en zijn de behandelmogelijkheden beperkt. Ook kan malaria  tijdens de zwangerschap ernstig verlopen en  een verhoogde kans op een miskraam of een vroeggeboorte geven.

    Als u van plan bent binnenkort zwanger te worden is het ook belangrijk om dit tijdens het consult te vermelden.

    Ik ga naar een luxe resort. Heb ik dan ook vaccinaties nodig?
    Ook bij een verblijf in een resort kan u in aanraking komen met besmet eten of drinken. Daarnaast komt u wellicht ook buiten het resort, waar u  aan bepaalde gezondheidsrisico’s kan worden blootgesteld.

    Zijn vaccinaties van invloed op de werking van de anticonceptiepil?
    De werking van de anticonceptiepil wordt door vaccinaties niet verstoord.

    Hoe lang van tevoren kan ik mij het beste laten vaccineren?
    Dit is afhankelijk van de aard en de duur van uw reis, maar als richtlijn geldt, voor eenvoudige reizen: 6 – 8 weken voor vertrek een afspraak maken voor het eerste consult, en bij langdurige- c.q. risicoreizen ruim een halfjaar van te voren.

    Ik ga op reis met kinderen. Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen worden gevaccineerd voor reizen naar het buitenland?
    In Nederland worden zuigelingen en kleine kinderen via het consultatiebureau gevaccineerd tegen diverse ziektes. Reizen naar het buitenland vraagt soms aanvullende maatregelen waarbij de leeftijd van het kind een rol speelt, bijvoorbeeld: een gele koortsvaccinatie kan vanaf 9 maanden worden gegeven, een hepatitis A vaccinatie vanaf de leeftijd van 1 jaar en een buiktyfusbescherming vanaf 2 jaar.

    Ik heb een last-minute reis geboekt; heeft vaccineren dan nog wel zin?
    Vaccineren heeft altijd zin, de meeste vaccins zijn vrij snel werkzaam.

    Voor welke landen heb ik een vaccinatie nodig?
    Behalve voor enkele gebieden in Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland heeft u voor alle overige gebieden wereldwijd vaccinaties nodig. Sommige vaccinaties zijn zelfs verplicht. De douane kan dan naar uw vaccinatieboekje vragen.

    Waarom worden bepaalde vaccinaties geadviseerd?
    In bepaalde landen komen infectieziekten voor zoals Hepatitis A, Gele Koorts en Buiktyfus. Met een vaccinatie bent u in de meeste gevallen tegen de betreffende ziekte beschermd.

    Ik ben als kind een aantal malen gevaccineerd tegen difterie, tetanus en polio (DTP). Dan ben ik toch beschermd?
    Met de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma bent u tot het jaar waarin u 19 wordt beschermd. Een herhaalvaccinatie beschermt u weer voor de komende 10 jaar.

    Kan ik na vaccinaties gewoon werken of sporten?
    Dit is over het algemeen geen enkel probleem.

    MALARIA

    Bestaat er een vaccinatie tegen malaria zodat ik geen pillen hoef te slikken?
    Tot op heden bestaat er helaas nog geen effectief vaccin tegen malaria. Ter bescherming moet u pillen slikken.

    Is het slikken van malariapillen echt noodzakelijk?
    Of u malariatabletten moet slikken hangt af van (het deel van) het land dat u gaat bezoeken en soms ook hoe lang uw reis duurt. Neem voor de volledigheid altijd uw reisschema mee naar het consult. Er bestaan meerdere vormen van malaria waar ook verschillende middelen ter preventie voor zijn. Tijdens uw consult krijgt  u persoonlijk advies over welk middel voor u het meest geschikt is.

     Hoe lang van tevoren moet ik beginnen met het slikken van malariapillen?
    Dat is afhankelijk van uw bestemming en de duur van uw verblijf. Vaak kunt u kort voor vertrek beginnen met het slikken van de tabletten.

    Kan ik tijdens het consult, ook een recept voor malariatabletten voor mijn partner/overige gezinsleden krijgen?
    Nee, dit kan en mag niet omdat iedere persoon apart een gezondheidsverklaring moet invullen voor deze medicijnen.

    LOGISTIEK

    Kan ik mijn medicijnen zomaar meenemen op reis?
    Bij uw apotheek kunt u een medicijnpaspoort aanvragen waarop alle geneesmiddelen staan die u gebruikt. In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiaten streng verboden. Wanneer u (of uw kind) geneesmiddelen gebruikt zoals Ritalin, Concerta, medicinale cannabis of sterke pijnstillers, dan kunt u deze niet zomaar meenemen naar het buitenland.

    Worden de vaccinaties door mijn zorgverzekeraar vergoed?
    Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten van vaccinaties en/of malariapillen geheel of gedeeltelijk. Dit is echter per verzekering verschillend. Hierbij speelt ook de wijze van verzekering (alleen de basisverzekering of ook een aanvullende polis) een rol.

    In ben mijn vaccinatieboekje kwijt. Heeft de apotheek Koeweide de gegevens van mijn eerdere vaccinaties geregistreerd?
    De vaccinaties die u bij ons heeft gekregen worden bewaard in onze digitale dossiers. Van de afgelopen 10 jaar zijn de gegevens dan ook op te vragen. Als u uw vaccinaties ergens anders gehad heeft, adviseren wij u uw vaccinatiegegevens op te vragen voordat u naar het spreekuur komt.